Sound Bites | Naburige rechten

p. 75 | De uitvoering

Randi Laubek - Letter to the world

De muzikale uitvoering van de werken van Emily Dickinson, die geen auteursrechtelijke bescherming meer genieten, leiden tot naburige rechten voor de uitvoerende kunstenaar als Laubek een creatieve bijdrage heeft geleverd. Laubek heeft bij de vertolking van de gedichten een letter to the world.

p. 80 | Fonogram

Bjork - Moon

Björk componeert samen met Damian Taylor de track ‘moon’ en voert die uit. Platenmaatschappij One little Indian/Warner Bros organiseert en financiert de opname voor Björks album Biophelia.

The Slips - Moon remix

The Slips gaat moon remixen. The Slips hebben de originele instrumentale track bewerkt waarbij een deel van de harppartij in een geheel nieuwe instrumentale track is geïncorporeerd

p. 81 | De fonogrammenproducent

De Duitse formatie Enigma bracht begin de jaren ’90 de werken ‘Sadeness (Part I)’ en ‘Mea Culpa’ uit. In deze hits gebruikte Enigma samples uit het album ‘Paschale Mysterium’ van het ensemble Capella Antiqua’s. Capella Antiqua beschuldigde Enigma van schending van persoonlijkheidsrechten door verminking van hun opnames. De zaak werd uiteindelijk geschikt.