Sound Bites | Praktijkvoorbeelden (par. 7.1)

p. 127/131/134 | Praktijkvoorbeelden

G.F. Händel - Sarabande

Tiësto voerde aan dat het eisende werk 'Swiwal' niet oorspronkelijk was. Het zou immers ontleend zijn aan prior art, namelijk aan Händels Sarabande. Een werk dat ontleend is aan een eerder werk, heeft geen eigen oorspronkelijk karakter en is dus niet auteursrechtelijk beschermd. Omdat Sarabande tot het publieke domein behoort, mag de compositie door iedereen vrij worden overgenomen.
Een prior art verweer zou enkel mogen slagen als de opbouw van een werk volgt uit het prior art werk. Alleen de auditieve associatie tussen Händels Sarabande met de betrokken werken is onvoldoende om van prior art te spreken.
De opbouw van Swiwal c.q. EOL volgt niet direct uit Händels Sarabande; daarvoor zijn er teveel verschillen tussen de litigieuze werken en Handels Sarabande. De bestaande elementen uit Händel zijn niet één op één overgenomen in Swiwal en EOL.

Marion Sinclair - Kookaburra

Marion Sinclair componeerde het kinderversje Kookaburra in 1934.

Men at Work - Down Under

Larrikin betoogde succesvol dat inbreuk vaststond nu er sprake was van bijkomende omstandigheden:
1. Hay zong Kookaburra over Down Under tijdens optredens;
2. Men at Work fluitist Ham was bekend met Kookaburra ten tijde van het componeren van de fluit riff;
3. In de muziekvideo zit Ham in een boom net als een Kookaburra.

Salvatore Acquaviva - Ma vie fout le camp

De Waalse componist Salvatore Acquaviva schreef eind jaren ’70 ‘Ma vie fout le camp’. Acquaviva stapte naar de rechter omdat Madonna vier maten uit zijn num- mer in haar hit ‘Frozen’ zou hebben gekopieerd.

Madonna - Frozen

Is Madge nu wel of niet in Moeskroen geweest?